Ποια έξοδα θα μειωθούν με την αλλαγή κουφωμάτων;

Τα έξοδα ψύξης και θέρμανσης που επιβαρύνουν τις σύγχρονες κατοικίες μπορούν να μειωθούν ακόμα και κατά 40% με την αναβάθμιση των κουφωμάτων σας από παλαιού τύπου ξύλινα σε νέα ενεργειακά. Τα παλαιά κουφώματα δεν εφαρμόζουν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να επιτρέπουν στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες να εισέρχονται στο χώρο σας. Ακόμα η έλλειψη θερμοδιακοπής μετατρέπει την επιφάνεια του κουφώματος σε ένα σώμα που μεταφέρει την εξωτερική θερμοκρασία στο εσωτερικό. Έτσι αναγκάζεστε να έχετε ανοικτό περισσότερες ώρες τον κλιματισμό. Αντίστοιχα κατά τους χειμερινούς μήνες η κατανάλωση του καυστήρα αυξάνεται καθώς προσπαθεί να θερμάνει το χώρο που συνεχώς παγώνει.

 

 

Πόσες μέρες θα μείνει το σπίτι μου ανοιχτό;

Τα εξειδικευμένα συνεργεία μας θα αντικαταστήσουν τα υπάρχον κουφώματά σας άμεσα, χωρίς να μείνει το σπίτι σας έκθετο ούτε μία μέρα στις καιρικές συνθήκες. Έτσι κάθε κούφωμα θα αφαιρείται μεμονωμένα ώστε να αντικαθίσταται άμεσα με καινούριο. Σαν αποτέλεσμα είναι εφικτή η αλλαγή των κουφωμάτων σας ακόμα και μέσα στο χειμώνα. Τα εξειδικευμένα συνεργία μας λειτουργούν άριστα κάτω από την πίεση ενός απαιτητικού έργου και σπάνια απαιτείται δεύτερη μέρα για την ολοκλήρωση των εργασιών μιας μέσης οικίας. Κύριος γνώμονας πάντα αποτελεί να μην μείνουν μερεμέτια και κακοτεχνίες καθώς χαρακτηριστικό των εργασιών μας είναι το άριστο αισθητικά αποτέλεσμα.

 

 

Ποια τα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου κουφώματος;

Τα σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου έχουν ιδιότητες τελείως διαφορετικές από τα υφιστάμενα. Όλα τα ανοίγματα κλείνουν αεροστεγώς κρατώντας αέρα, βροχή, σκόνη έξω από το προσωπικό σας χώρο. Έτσι απομονώνουμε τις εσωτερικές συνθήκες του σπιτιού μας. Ακόμα τα συγχρονα κουφώματα διαθέτουν θερμοδιακοπή. Στα παλαιά κουφώματα οι επιφάνειες των κουφωμάτων λειτουργούν σαν σώματα εκπέμποντας ψύχος μέσα στο σπίτι. Η θερμοδιακοπή εμποδίζει την μεταφορά της θερμότητας και έτσι το εσωτερικό μέρος του κουφώματος έχει την θερμοκρασία του δωματίου και δεν εκπέμπει την θερμοκρασία που έχει το εξωτερικό του.

 

 

Ποια κουφώματα είναι ενεργειακά και γιατί να τα προτιμήσω;

Ενεργειακά είναι τα κουφώματα που έχουν πιστοποιημένες θερμομονωτικές ιδιότητες, από ανεξάρτητο φορέα ή οργανισμό.

Tο αλουμίνιο ως μέταλλο έχει υψηλή θερμική αγωγιμότητα. Αυτό σημαίνει πως είναι καλός αγωγός της θερμότητας, μεταφέροντας τη θερμοκρασία στην οποία εκτίθεται σε όλη του την έκταση. Τα κοινά κουφώματα, επονομαζόμενα και ψυχρά, δεν έχουν κάποιο υλικό που να σταματάει την εξωτερική θερμοκρασία από το να μεταφερθεί στην εσωτερική επιφάνεια που κουφώματος μέσα στο σπίτι. Έτσι αν η εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι -10 οC, οι πόρτες και τα παράθυρα σας λειτουργούν ως σώματα που μεταφέρουν το κρύο, καθώς η πλευρά που βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο θα έχει και αυτή θερμοκρασία -10 οC εάν το σπίτι δεν θερμαίνεται. Εάν υπάρχει θέρμανση στο σπίτι η εσωτερική πλευρά του κουφώματος θα έχει θερμοκρασία περίπου 0 οC κάτι που σημαίνει ότι έχουμε σημαντικές απώλειες θερμότητας και απαιτείται να ξοδεύουμε ενέργεια έτσι ώστε να διατηρήσουμε μία ικανοποιητική θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο.

Η λύση είναι να παρεμβάλλουμε μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής επιφάνειας του μετάλλου ένα υλικό που θα έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και ισχυρές μηχανικές ιδιότητες. Ένα υλικό με εξαιρετικά υψηλή ικανότητα διακοπής της ροής θερμότητας (θερμοδιακοπή) είναι το πολυαμίδιο. Τα θερμομονωτικά ή ενεργειακά κουφώματα τα οποία κατασκευάζονται με θερμοδιακοπτώμενα προφίλ αλουμινίου, καταφέρνουν να κρατήσουν σε απόσταση την εξωτερική από την εσωτερική επιφάνεια, με αποτέλεσμα να κρατούνται οι εξωτερικές συνθήκες εκτός του περιβάλλοντος που μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται μέσα στο σπίτι η ζέστη το χειμώνα και η ψύξη το καλοκαίρι. Λιγότερες απώλειες μεταφράζονται σε λιγότερες ώρες λειτουργίας του συστήματος ψύξης – θέρμανσης και αυτό σε μεγαλύτερη οικονομία. Βέβαια δεν είναι μόνο το πλαίσιο αυτό που κατατάσσει ένα κούφωμα σε υψηλή ενεργειακή κατηγορία αλλά και το είδος του υαλοπίνακα που θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι πλέον ένα κούφωμα για να καταταχθεί στην ενεργειακή κατηγορία θαπρέπει να διαθέτει διπλό υαλοπίνακα με το ένα από τα δυο τζάμια να είναι έχει μία επίστρωση χαμηλής εκπομπής.

Η μέτρηση του πόσο αντιστέκεται ένα κούφωμα στην μεταφορά της θερμοκρασίας γίνεται με τον συντελεστή θερμοπερατότητας Uw. Κουφώματα με Uw μεγαλύτερο από 3,2 θεωρούνται συμβατικά (ψυχρά), κουφώματα με συντελεστή μεταξύ 2,6 και 3,2 θεωρούνται ενεργειακά (θερμομονωτικά) ενώ κουφώματα με συντελεστή μικρότερο από 2,6 θεωρούνται ενεργειακά υψηλών επιδόσεων. Όσο η τιμή Uw πλησιάζει το μηδέν, τόσο πιο καλή θερμομόνωση επιτυγχάνεται, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Επομένως στο στάδιο επιλογής των κουφωμάτων , θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις παραμέτρους αυτές, ώστε η επένδυση που θα κάνουμε να καλύπτει τους ενεργειακούς κανονισμούς και δεδομένα για τα επόμενα χρόνια καθώς και να προσφέρουν την μέγιστη οικονομία.

Πρέπει να τονιστεί ότι όσα αναφέρονται παραπάνω έχουν σχέση με την μεταφορά θερμότητας λόγω της θερμικής ακτινοβολίας και υπάρχει πιθανότητα ένα κούφωμα να έχει καλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (μικρή τιμή) αλλά να υπάρχουν απώλειες επειδή το κούφωμα μας θα μπάζει αέρα. Για τον λόγω αυτό θα πρέπει να δώσουμε προσοχή και στην αεροστεγανότητα που προσφέρουν τα κουφώματα τα οποία θα επιλέξουμε.

 

 

Από τι αποτελείται ένα κούφωμα

Το κούφωμα αποτελείται από την κάσα, το φύλλο, τον υαλοπίνακα (τζάμι), τα ρολά, τα παντζούρια και τα εξαρτήματα. Το κούφωμα οφείλει να είναι μια ασφαλής κατασκευή από πλευράς λειτουργικότητας αλλά και από πλευράς προστασίας των συνθηκών εντός του χώρου. Έτσι ένα κούφωμα καλύπτει το άνοιγμα στο οποίο τοποθετείται και αποτελεί ασπίδα στις εξωτερικές κλιματολογικές συνθήκες αλλά αποτελεί παράλληλα και ενεργό στοιχείο στην εσωτερική διακόσμηση του χώρου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη.

Εξάρτημα

Τα εξαρτήματα ενός κουφώματος περιλαμβάνουν τις γωνίες σύνδεσης, τους μεντεσέδες, τα περιμετρικά λάστιχα, το κεντρικό λάστιχο στεγάνωσης, τις ντίζες, τις σπανιολέτες, τους σύρτες κλπ. Η ποιότητα των συγκεκριμένων υλικών καθώς επίσης και η ποιότητα τοποθέτησής τους επηρεάζουν την απόδοση του κουφώματος και τη λειτουργικότητά του. Οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τη διαχρονικότητα των εξαρτημάτων, τις συνδέσεις τους και τα υπόλοιπα τμήματα του κουφώματος πάνω στα οποία είναι τοποθετημένα τα εξαρτήματα. Για τους παραπάνω λόγους είναι προφανές ότι τα εξαρτήματα θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας.

Υαλοπίνακες

Οι υαλοπίνακες, κοινώς τα τζάμια ενός κουφώματος κατασκευάζονται από γυαλί και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο για την κατασκευή ολοκληρωμένων συστημάτων. Τα τζάμια αποτελούνται από φύλλα γυαλιού, ένα ή περισσότερα φύλλα, για την επίτευξη καλύτερης μόνωσης και ασφάλειας.

Οι γυάλινες επιφάνειες είναι κατά κύριο λόγο η περιοχή οπτικής επαφής μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Παράλληλα επέτρεπαν το φωτισμό των χώρων με φυσικό φως και τον αερισμό. Σήμερα οι υαλώσεις αναλαμβάνουν επιπλέον τη ρύθμιση της ροής της ηλιακής ακτινοβολίας αποτελώντας μέσο ελέγχου διαχείρισης ενέργειας.

Μονάδες υάλωσης με 2 υαλοπίνακες παρέχουν πολύ υψηλότερη θερμομόνωση από μονάδες υάλωσης ανάλογου πάχους. Οι θερμομονωτικές μονάδες υάλωσης με 3 ή περισσότερους υαλοπίνακες βρίσκουν εφαρμογή σε ψυχρά κλίματα.

Θεωρητικά όσο μεγαλύτερο είναι το διάκενο μεταξύ των υαλοπινάκων τόσο καλύτερη μόνωση διαθέτει η μονάδα. Στην πράξη όμως πέραν από κάποιο διάστημα ( 16mm) δημιουργείται κίνηση αέρα μεταξύ των υαλοπινάκων .Οι υαλοπίνακες μία θερμομονωτικής μονάδας υάλωσης συγκρατούνται και διατηρούνται σε μία δεδομένη απόσταση μεταξύ τους με τη βοήθεια ενός πλαισίου. Το πλαίσιο αυτό περιέχει ξηραντικό μέσο ώστε να απορροφά υδρατμούς στο διάκενο μεταξύ των υαλοπινάκων.

Σήμερα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο εφαρμογής τα συστήματα εκείνα που θα προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες βελτιστοποίησης της σχέσης μεταξύ θερμομόνωσης και ενεργειακών και οπτικών χαρακτηριστικών.

 

 

Πιστοποιημένα κουφώματα και γιατί πρέπει να τα επιλέξω;

Μερικές από τις  εταιρίες που σχεδιάζουν και παράγουν τα προφίλ αλουμινίου ελέγχουν πραγματικά προιόντα όπως π.χ. κουφώματα σε πραγματικές καιρικές  συνθήκες σε εργαστήρια προκειμένου να αποδείξουν έμπρακτατη συμπεριφορά του κουφώματος βάση του σχεδιασμού του και των προτάσεων κατασκευής και επιλογής υλικών της παραγωγού εταιρίας.

Απόδοση βάση δεικτών. Είναι η μέτρηση του κουφώματος με δείκτες που μετρούν την απόδοση του κουφώματος σε συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των κουφωμάτων, αναπτύχθηκαν παράλληλα και Οργανισμοί που μετρούν την απόδοση των κουφωμάτων , βασιζόμενοι σε κριτήρια και standards διεθνώς αναγνωρισμένα , πιστοποιούν την κατηγορία που εντάσσονται τα συγκεκριμένα συστήματα μετά από ενδελεχή έλεγχο. Τέτοιες πιστοποιήσεις δίνονται για αντίσταση στον άνεμο, τη φωτιά , υδατοστεγανότητα , θερμομόνωση κλπ.

‘Aλλη μια ποιοτική διερεύνηση είναι η πιστοποίηση για τη βαφή των αλουμινίων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο έλεγχος και η πιστοποίηση της ποιότητας των ανοδιωμένων και ηλεκτροστατικά βαμμένων προϊόντων αλουμινίου καθορίζονται από τις προδιαγραφές της QUALANOD και QUALICOAT αντίστοιχα, όπου:

 • καθορίζουν τον ελάχιστο εξοπλισμό και την παραγωγική διαδικασία της μονάδας, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της.
 • επιβάλλουν τον αυτοέλεγχο της μονάδας, σε καθημερινή βάση, καθορίζοντας ελάχιστο αριθμό ελέγχων τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στα τελικά προϊόντα, καταγραφή των αποτελεσμάτων και τήρηση αρχείου με τα δοκίμια που ελέχθησαν.

Οι εταιρείες, δύο φορές, τουλάχιστον, το χρόνο χωρίς προειδοποίηση και σε ακαθόριστα χρονικά διαστήματα ελέγχονται από επιθεωρητές ποιότητος.

Σε κάθε χώρα, η παρακολούθηση της διαδικασίας και η απονομή των πιστοποιητικών ποιότητας γίνεται από Εθνικές Ενώσεις που συμμετέχουν στην Qualanod και Qualicoat και την αντιπροσωπεύουν σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα, εξουσιοδοτημένος και υπεύθυνος Οργανισμός για την διενέργεια των ελέγχων και την απονομή των σημάτων ποιότητος Qualanod και Qualicoat είναι η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου.

 

 

Ενεργειακοί Υαλοπίνακες: Τι είναι και ποια η χρησιμότητά τους;

Τα πολλαπλά οφέλη του ενεργειακού γυαλιού

Αν αναλύσουμε τις ευθύνες των δομικών στοιχείων στη θερμοδιαρροή σε ένα μέσο σπίτι βλέπουμε ότι:

 • το 20% της θερμικής απώλειας οφείλεται στη σκεπή
 • το 25% της θερμικής απώλειας οφείλεται στους τοίχους
 • το 20 % της θερμικής απώλειας οφείλεται στο δάπεδο
 • το 35% της θερμικής απώλειας οφείλεται στα παράθυρα

Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο ευκολότερος οικονομικότερος, οικολογικότερος αλλά και αποδοτικότερος τρόπος μείωσης των απωλειών θερμότητας, και συνεπώς εξοικονόμησης χρημάτων για ψύξη και θέρμανση, επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενεργειακών υαλοπινάκων μαλακής επίστρωσης.

 

 

Τι είναι το ενεργειακό γυαλί (Low-E);

Ενεργειακό γυαλί νέας γενιάς (Low-Ε) είναι ένα διάφανο γυαλί, το οποίο έχει επίστρωση μικροσκοπικών μεταλλικών οξειδίων στη μία του πλευρά. Αυτή η επίστρωση δεν επιτρέπει τη μεταφορά θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο ή και αντίστροφα.

Ενεργειακό γυαλί και ζεστό κλίμα:

Το ενεργειακό γυαλί:

 • Αντανακλά το υπέρυθρο φως του ήλιου (θερμότητα)
 • Δρα σαν ασπίδα στην έμμεση θερμότητα από τον περιβάλλοντα χώρο
 • Μειώνει το κόστος ψύξης

Το ενεργειακό γυαλί έχει την ιδιότητα να αντανακλά το υπέρυθρο φως του ήλιου (θερμότητα) και να επιτρέπει τη διέλευση μόνο στο ορατό φως. Όταν το ηλιακό φως χτυπά ένα αντικείμενο (πεζοδρόμιο, βρόχο, μπαλκόνι, γλάστρα κ.α.), αυτό θερμαίνεται και εκπέμπει με τη σειρά του έμμεση θερμότητα, η οποία προσπαθεί να εισέλθει στον χώρο μας. Το ενεργειακό γυαλί δρα σαν ασπίδα και σε αυτού του είδους τη θερμότητα και δεν της επιτρέπει να περάσει στον εσωτερικό μας χώρο. Αυτό μας βοηθά να διατηρήσουμε το σπίτι ή τον εργασιακό μας χώρο πιο δροσερό το καλοκαίρι, καθώς η θερμότητα από το περιβάλλον, αλλά και αυτή που εκπέμπεται από τα διάφορα αντικείμενα δεν περνά στον εσωτερικό διατηρώντας έτσι τον χώρο μας δροσερό με συνέπεια να έχουμε μειωμένο κόστος ψύξης.

Ενεργειακό γυαλί και ψυχρό κλίμα:

Το ενεργειακό γυαλί:

 • Μεγιστοποιεί την ευεργετική ενέργεια του ήλιου
 • Δρα σαν ασπίδα στη θερμότητα που προσπαθεί να διαφύγει από τον εσωτερικό χώρο
 • Μειώνει το κόστος θέρμανσης

Το ενεργειακό γυαλί μεγιστοποιεί την ευεργετική ενέργεια του ήλιου. Η ενέργεια από το φως του ηλίου απορροφάται από τα αντικείμενα στο εσωτερικό του χώρου, όπως καναπέδες και χαλιά και ουσιαστικά μετατρέπεται σε θερμότητα. Το ενεργειακό γυαλί δρα σαν ασπίδα σε αυτή τη θερμότητα και δεν της επιτρέπει να διαφύγει από τα παράθυρα, Ας μην ξεχνάμε ότι η θερμότητα που υπάρχει στον εσωτερικό χώρο κινείται προς τα ψυχρότερα (πιο δροσερά παράθυρα). Το ενεργειακό γυαλί λειτουργεί σαν καθρέφτης και αντανακλά τη θερμότητα που πάει να διαφύγει πίσω στον χώρο μας, διατηρώντας τον ζεστό, με συνέπεια να έχουμε μειωμένο κόστος θέρμανσης.

Συνολικά οφέλη του ενεργειακού γυαλιού

Τα συνολικά οφέλη του ενεργειακού γυαλιού μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

 • Αποδοτικότερη θερμομόνωση τον χειμώνα
 • Ευκολότερη ψύξη το καλοκαίρι
 • Μείωση του ετήσιου κόστους θέρμανσης και ψύξης έως και 35%
 • Ουσιαστική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος
 • Μείωση έως και 70% της εισερχόμενης υπεριώδους ακτινοβολίας που φθείρει χαλιά κουρτίνες, έπιπλα κ.α.
 • Ελάχιστη διαφορά κόστους από το διπλό γυαλί
 • Όμοια όψη με το απλό γυαλί

 

 

Τι είναι το αλουμίνιο.

Το αλουμίνιο ή αργίλιο (Al) είναι το τρίτο κατά σειρά στοιχείο μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο που συναντάται στον φλοιό της γης. Κατά βάρος αποτελεί περίπου το 8% του στερεού φλοιού της. Η κύρια πηγή για τη βιομηχανική παραγωγή του μετάλλου είναι ο βωξίτης που μετά από την εξόρυξή του μετατρέπεται σε αλουμίνα και στην συνέχεια με ηλεκτρόλυση μετατρέπεται σε μέταλλο αλουμίνιο. Το μεταλλικό αλουμίνιο έχει μεγάλη ικανότητα στο να αντιστέκεται στη διάβρωση. Αυτό στην ουσία συμβαίνει γιατί με την έκθεση του μετάλλου στην ατμόσφαιρα σχηματίζει στιγμιαία ένα λεπτό επιφανειακό, μη ορατό, στρώμα οξειδίουτου, που εμποδίζει τη βαθύτερη διάβρωσή του (φαινόμενο της παθητικοποίησης). Επίσης, εξαιτίας της σχετικά χαμηλής του πυκνότητας και της μεγάλης του ικανότητας να δημιουργεί μεγάλη ποικιλία κραμάτων, έγινε στρατηγικό μέταλλο για την αεροδιαστημική και όχι μόνο βιομηχανία. Η δυνατότητά του αλουμινίου να είναι πρακτικά αδιάβρωτο στις καιρικές συνθήκες, το καθιστούν κατάλληλο υλικό ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών.

 

 

Γιατί να επιλέξετε κουφώματα αλουμινίου.

Το αλουμίνιο είναι σήμερα το πλέον ιδανικό υλικό για οικοδομικές εφαρμογές και αποτελεί τη βασική ύλη κατασκευής κουφωμάτων, αφού προτιμάται από το 75% των καταναλωτών. Το αλουμίνιο είναι οικολογικό υλικό φυσικής προέλευσης που υπάρχει άφθονο στη φύση, είναι μη τοξικό, 100% ανακυκλώσιμο, με αποτέλεσμα να μην επιδρά αρνητικά στην υγεία και το περιβάλλον. Έχει πολύ μεγάλη αντοχή, τόσο στη χρήση, όσο και στο πέρασμα του χρόνου εξασφαλίζοντας μεγάλη διάρκεια ζωής στο κούφωμα. Πρόκειται για υλικό υψηλής αισθητικής που μπορεί άνετα μα χρησιμοποιηθεί τόσο σε μοντέρνες, όσο και σε παραδοσιακές κατασκευές. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη συντήρηση. Τα κουφώματα αλουμινίου διαθέτουν άριστη τελική εμφάνιση, που οφείλεται τόσο στο σχεδιασμό τους όσο και στη δυνατότητα βαφής τους. Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και υφής των χρωμάτων μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ηλεκτροστατική βαφή, ανοδίωση για μεταλλική υφή ακόμη και σε βαφές απομίμησης ξύλου. Επίσης είναι κατάλληλο για περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες και έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Είναι προϊόν που παράγεται και μεταποιείται στην Ελλάδα.

 

 

Τι είναι η θερμοδιακοπή;

Θερμοδιακοπή σε ένα κούφωμα σημαίνει το σταμάτημα ή καλύτερα η μείωση της μεταφοράς ενέργειας (θερμότητας) που αφορά το πλαίσιό του. Αυτό επιτυγχάνεται με το διαχωρισμό των προφίλ του σε 2 μέρη (εσωτερικό και εξωτερικό) και την ενδιάμεση προσθήκη πολυαμιδίου έτσι ώστε να απομονώνεται πλήρως η εσωτερική από την εξωτερική του επιφάνεια.Το πολυαμίδιο είναι υλικό που έχει υψηλές επιδόσεις σε ότι αφορά τη μηχανική αντοχή, στις χημικές επεξεργασίες και στη θερμική μόνωση. Ένα θερμοδιακοπτόμενο κούφωμα ουσιαστικά απομονώνει το εσωτερικό από το εξωτερικό περιβάλλον, εμποδίζοντας την μεταφορά θερμότητας. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η χρήση συσκευών θέρμανσης και ψύξης με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων.

 

 

Ποια τα κριτήρια επιλογής κουφώματος.

Κατά την επιλογή ενός κουφώματος θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:

 • Οι διαστάσεις και ο τύπος του κάθε κουφώματος (ανοιγόμενο, συρόμενο, με θερμοδιακοπή ή συμβατικό), ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος σας και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 • Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και ο προσανατολισμός του σπιτιού.
 • Η επιλογή κατάλληλων υαλοπινάκων, καθώς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την απώλεια ενέργειας και το εισερχόμενο φως.
 • Το κούφωμα να προσφέρει υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης.
 • Οι διαστάσεις και τα πάχη του συστήματος να καλύπτουν το επιλεγμένο άνοιγμα, ώστε το κούφωμα να είναι εντός προδιαγραφών.
 • Να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στον αρχιτέκτονα, τον μηχανικό και τον κατασκευαστή των κουφωμάτων ώστε να αποφασιστεί από κοινού η επιλογή κατάλληλου συστήματος που θα καλύπτει τις προδιαγραφές θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και ασφάλειας του σπιτιού.
 • Το κούφωμα να συνεργάζεται άψογα με πιστοποιημένα εξαρτήματα, καθώς επηρεάζουν άμεσα την απόδοση και λειτουργία του.
 • Τα αποτελέσματα των μετρήσεων και η απόδοση του κουφώματος που αναφέρονται στο πιστοποιητικό των δοκίμων του να καλύπτουν τις ανάγκες της εφαρμογής.

 

 

Γιατί να τοποθετήσω ενεργειακά τζάμια;

Το πόσο σημαντική είναι η θερμομόνωση ενός σπιτιού φαίνεται και από ευρήματα πανεπιστημιακών ερευνών : Αν μετρήσουμε τη θερμοκρασία του σπιτιού μας τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης, θα δούμε ότι είναι γύρω στους 18-20 βαθμούς. Αν κάνουμε το ίδιο πείραμα στο τέλος του καλοκαιριού, επειδή ακριβώς το σπίτι θα έχει συσσωρεύσει υψηλές θερμοκρασίες επί τρείς περίπου μήνες, θα τη μετρήσουμε στους 28 με 38 βαθμούς. Το σπίτι μας δηλαδή λειτουργεί σαν συσσωρευτής ενέργειας, οπότε το πιο αποτελεσματικό όπλο για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, είναι αφενός η θερμομόνωση, αφετέρου τα ενεργειακά τζάμια. Και εκείνο μάλιστα που θα πληρώσουμε ακριβότερα, αν δεν έχουμε θερμομόνωση ή ενεργειακά τζάμια, είναι η ψύξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Διότι αν για τη θέρμανση ενός χώρου χρειαζόμαστε, για παράδειγμα, 1 λίτρο πετρελαίου, για να τον ψύξουμε χρειαζόμαστε …3 . Δηλαδή, η αναλογία θέρμανσης – ψύξης είναι 1 προς 3, και ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τις δαπάνες που συνεπάγεται η συνεχής χρήση κλιματιστικών, πόσο μάλλον όταν από το νέο χρόνο τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα αυξηθούν κι άλλο, είναι η σωστή θερμομόνωση.

 

 

Γιατί σε διάφορες περιόδους στα παράθυρα εμφανίζεται μούχλα ;

Όταν δεν υπάρχει σωστός αερισμός του εσωτερικού χώρου, τότε αυξάνεται η υγρασία του αέρα, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι εχθρός των τοίχων και φίλος της μούχλας και του μύκητα.

 

 

Γιατί τα παράθυρα γεμίζουν υδρατμούς;

Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται συνήθως τη χειμερινή περίοδο, ιδιαίτερα στο λουτρό και την κουζίνα όπου η υγρασία του αέρα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα (πλύσιμο, μαγείρεμα κ.ά.). Αυτό συμβαίνει επειδή ο υγρός, θερμός αέρας που έρχεται σε επαφή με την κρύα γυάλινη επιφάνεια ψύχεται, και οι υδρατμοί του αέρα υγροποιούνται και κυλούν στον παγωμένο υαλοπίνακα.

 

 

Μπορούν τα κουφώματα αλουμινίου να προσφέρουν υψηλή μόνωση και ταυτόχρονα καλαίσθητη εμφάνιση;

Οι πόρτες και τα παράθυρα από αλουμίνιο με θερμοδιακοπή, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα κρύσταλλα και λάστιχα, θα σας προσφέρουν υψηλού επιπέδου θερμομόνωση και ηχομόνωση και παράλληλα τέλεια εξωτερική εμφάνιση.

 

 

Το αλουμίνιο είναι υλικό ανθεκτικό στον χρόνο;

Το αλουμίνιο έχει την υψηλότερη αντοχή στο χρόνο σε σχέση με κάθε άλλο υλικό, αλλά και μεγάλη αντοχή στη διάβρωση.

 

 

Η συντήρηση των κουφωμάτων απαιτεί συχνή φροντίδα;

Τα κουφώματα αλουμινίου χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα.

 

 

Οι διαστάσεις των κουφωμάτων επηρεάζονται από τις κλιματολογικές συνθήκες;

Οι διαστάσεις των κουφωμάτων δεν επηρεάζονται από τη θερμοκρασία.

 

 

Κατά πόσο το αλουμίνιο είναι ένα προϊόν ανακυκλώσιμο;

Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και 100% ανακυκλώσιμο.

 

 

Το αλουμίνιο είναι υλικό φιλικό προς τον άνθρωπο;

Το αλουμίνιο είναι προϊόν απόλυτα φιλικό προς τον άνθρωπο και δεν φέρει επιδράσεις στην υγεία.

 

 

To αλουμίνιο είναι υλικό που μετά την κατασκευή επιδέχεται βαφή ανάλογα με τις προτιμήσεις του καταναλωτή;

Τα κουφώματα αλουμινίου προσφέρονται και βαμμένα, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ακόμη και σε βαφές απομίμησης ξύλου,ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στον εσωτερικό και εξωτερικό σας χώρο.

 

 

Ποίοι παράμετροι επηρεάζουν την απόδοση των κουφωμάτων;

 • Θέση και προσανατολισμός
 • Επιλογή υαλοπίνακα
 • Σκίαση υαλοπίνακα
 • Απώλεια ενέργειας
 • Σχέδιο κουφώματος

 

 

Υπάρχει γυαλί μέσα από το οποίο μπορείς να δεις αλλά να μην σε βλέπουν;

Όλα τα ανακλαστικά γυαλιά έχουν ένα ποσοστό μετάδοσης οπτικού φωτός που ποικίλει από 1% έως 60%. Το επίπεδο της οπτικής μετάδοσης επιτρέπει, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού, το να δει κάποιος μέσα από αυτό το γυαλί. Ακόμα και τα πιο αποτελεσματικά ανακλαστικά γυαλιά (όπως το spy-glass της Saint Gobain) εάν παρατηρηθούν από σκοτεινή πλευρά σε σχέση με πλευρά πιο έντονου φωτισμού, τότε μπορεί κάποιος να δει μέσα από αυτά.

Ο πρακτικός κανόνας είναι να θυμάστε ότι για να μην γίνεστε αντιληπτός, να διατηρείτε την υπό παρατήρηση περιοχή σε συνθήκες εντονότερου φωτισμού (ένας προβολέας κατευθυνόμενος στην επιφάνεια του γυαλιού βοηθάει!!!) Προφανώς βέβαια όσο μεγαλύτερη η οπτική ανακλαστικότητα (ή όσο μικρότερο το ποσοστό μετάδοσης του φωτός μέσα από το γυαλί) τόσο το καλύτερο.

 

 

Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ εξ αιτίας των υψηλών επιπέδων θορύβου στο σπίτι μου. Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την εξασθένιση θορύβου στην υάλωση μου;

Ο πρώτος κανόνας είναι ότι όσο παχύτερο το γυαλί τόσο το καλύτερο.Όταν χρησιμοποιείται διπλή υάλωση, ο κανόνας είναι ότι τα δύο υαλοπετάσματα ΔΕΝ πρέπει να είναι του ιδίου πάχους (καλύτερα 3mm + 4mm από 4 mm + 4mm.

Σίγουρα είναι καλύτερα εάν χρησιμοποιηθεί 3mm + 6 mm).

Η χρήση γυαλιού Triplex με ρητίνη (όχι PVB) βελτιώνει την ηχητική εξασθένηση κατά 3 dB για κάθε αντικατεστημένο γυαλί. Σε διπλή υάλωση, η χρήση ειδικών μιγμάτων αερίων στο διάκενο χώρο βελτιώνει τον δείκτη ακουστικής μείωσης κατά 10%.

 

 

Γιατί τα παράθυρα του σπιτιού / μαγαζιού φαίνονται να ιδρώνουν κατά την διάρκεια του χειμώνα? Τι μπορώ να κάνω γι’αυτό;

Tο φαινόμενο υγροποίησης ατμών νερού είναι ένα ενοχλητικό φαινόμενο το οποίο είναι αισθητό τις υγρές χειμωνιάτικες ημέρες. Είναι γνωστό ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει υδρατμούς οι οποίοι σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (γνωστή ως θερμοκρασία ή σημείο δρόσου) υγροποιούνται. Τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, τα παράθυρα του σπιτιού είναι περισσότερο κρύα από τις υπόλοιπες επιφάνειες.

Έτσι, όταν ο αέρας έρθει σε επαφή με το κρύο παράθυρο το οποίο είναι συνήθως σε θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη από την θερμοκρασία δρόσου, μετατρέπεται σε σταγόνες νερού. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, αυξάνουμε την θερμική μόνωση της υάλωσης είτε αυξάνοντας το διάκενο είτε γεμίζοντας το διάκενο με αργό, είτε ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε υάλωση χαμηλής εκπομπής (low-e). Η έσχατη λύση είναι να χρησιμοποιηθεί αυτο-θερμαινόμενη υάλωση.

 

 

Τα χρώματα των επίπλων / εμπορευμάτων εξασθενούν εξ αιτίας του ηλίου. Τι μπορώ να κάνω για να το αποφύγω;

Υπό ορισμένες συνθήκες, τα χρώματα μερικών υλικών όταν εκτεθούν στον ήλιο μπορεί να εξασθενήσουν. Τα υλικά μπορεί να αλλάξουν χρώμα όταν εκτεθούν σε ηλιακή ακτινοβολία επειδή οι μοριακοί δεσμοί στους χρωστικούς παράγοντες σταδιακά εξασθενίζουν από υψηλής ενέργειας φωτόνια. Αυτό το είδος φωτοχημικής αντίδρασης προκαλείται κυρίως από υπεριώδες τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και σε μικρότερο βαθμό από του βραχέως κύματος οπτικό φως (ιώδες, μπλε).

Επίσης, όταν τα υλικά απορροφούν ηλιακή ακτινοβολία η θερμοκρασία τους αυξάνει προκαλώντας της έναρξη χημικών διεργασιών που καταστρέφουν τα χρώματα. Επειδή όλα τα είδη ακτινοβολίας μεταφέρουν ενέργεια, τα αντικείμενα δεν μπορούν τελείως να προστατευθούν από χρωματική εξασθένιση. Για να ελαχιστοποιηθεί αυτό το πρόβλημα, μπορούν να ληφθούν προφυλάξεις όπως το να προφυλαχθούν τα αντικείμενα από την απ’ευθείας έκθεση στο ηλιακό φως, σε χαμηλές θερμοκρασίες και μονωμένα από την ατμόσφαιρα. Εκτός όμως από αυτές τις πρακτικές συμβουλές, υπάρχουν υαλοπετάσματα τα οποία μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να αποκλειστεί η υπεριώδης ακτινοβολία και αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας Triplex με ΡVΒ. Τα επίπεδα μείωσης της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι εντυπωσιακά και μπορούν να πάνε χαμηλά έως και 0.4% συγκρινόμενο με το 44% του 10mm διάφανου γυαλιού. Επιπροσθέτως, μπορεί σε αυτήν την υάλωση να προστεθεί γυαλί με χαμηλό ηλιακό συντελεστή με σκοπό να μειωθεί το θερμικό φαινόμενο της ακτινοβολίας. Να σημειωθεί ότι κανένα γυαλί δεν μπορεί να προφυλάξει 100% από την χρωματική εξασθένιση.

 

 

Όταν έχουμε γυάλινη πρόσοψη, τι μπορεί να γίνει ώστε οι κολώνες και τα τσιμεντένια δοκάρια να μην γίνονται ορατά από έξω;

Μεταξοτυπία είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Σύμφωνα με αυτή την επεξεργασία, ειδική κεραμική βαφή εφαρμόζεται στην επιφάνεια των κομματιών που θα τοποθετηθούν μπροστά από τις επιφάνειες που δεν θέλουμε να είναι ορατές από έξω.

 

 

Τι είδος γυαλιού πρέπει να χρησιμοποιήσω για δάπεδο / σκάλες;

Δεν υπάρχει τυποποιημένη συνταγή. Πάντα εξαρτάται από τις διαστάσεις του γυαλιού, την χρήση του, τον τρόπο υποστήριξης του κτλ.

Η καλύτερη τακτική όμως είναι να χρησιμοποιούνται πολλά ελάσματα φύλλων γυαλιού – triplex – (όσο περισσότερα τόσο καλύτερα) και κατά προτίμηση το πάνω και το κάτω φύλλο (αυτά που συνήθως υφίστανται τις μεγαλύτερες τάσεις) να ενισχυθούν θερμικώς (tempered). Mία ένδειξη του πως οι διαστάσεις επηρεάζουν την ανοχή του γυαλιού μπορεί να βρεθεί σε αυτήν την ιστοσελίδα στα «Εργαλεία» .