Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο κατασκευαστής αλουμινίου είναι ένα από τα πρώτα συνεργεία που θα μπει σε μία οικοδομή και το τελευταίο συνεργείο που θα φύγει. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να γίνει μία σωστή επιλογή και η τελική απόφαση θα παρθεί από εσάς αφού προηγουμένως έχετε πάρει πληροφορίες για την συνέπεια και την ποιότητα εργασίας του αλουμινοκατασκευαστή με τον οποίο θα συνεργαστείτε. Θα του ζητήσετε να σας δείξει άλλες δουλειές του, θα προσπαθήσετε να μάθετε πληροφορίες από προηγούμενους πελάτες του αν αυτοί έχουν μείνει ευχαριστημένοι από την εργασία του και καλό θα είναι να επισκεφθείτε το εργαστήριό του ή την έκθεσή του για να δείτε το επίπεδο του εξοπλισμού του και γενικά της οργάνωσής του.

Γενικά όμως, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το σημερινό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών από οργανωμένα και σωστά εξοπλισμένα κατασκευαστικά εργαστήρια αλουμινίου, είναι αρκετά υψηλό και οι περισσότεροι επαγγελματίες αλουμινοκατασκευαστές παρακολουθούν ανελλιπώς τις τεχνολογικές εξελίξεις της αγοράς στα συστήματα αλουμινίου, ενημερώνονται υπεύθυνα για ότι συμβαίνει στον χώρο και είναι σε θέση να εκπληρώσουν οποιαδήποτε εξειδικευμένη κατασκευή τους ζητηθεί και μάλιστα, μπορούν να συνδράμουν και συμβουλευτικά σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονά σας για να λύσουν ή να προτείνουν λύσεις σε όποιο κατασκευαστικό πρόβλημα δημιουργηθεί.

Έτσι λοιπόν, αποφασίζεται και επιλέγετε τον αλουμινοκατασκευαστή που θα αναλάβει την δουλειά σας, ο οποίος θα μπει στην οικοδομή αμέσως μόλις τελειώσει ο κτίστης και αφού προηγουμένως έχουν γίνει οι προαναφερθείσες συνεννοήσεις για τις διαστάσεις των ανοιγμάτων. Θα πρέπει να τοποθετήσει τις ψευτόκασες πάνω στις οποίες θα γίνει η στήριξη των κουφωμάτων και οι οποίες θα τοποθετηθούν φυσικά πριν τα σοβατίσματα. Προτείνεται οι ψευτόκασες να είναι γαλβανισμένες.

Με την τοποθέτηση των ψευτόκασων τελειώνει η πρώτη φάση παρουσίας του αλουμινοκατασκευαστή στην οικοδομή σας. Θα πρέπει να λογαριαστείτε και να εξοφλήσετε την δαπάνη αυτή και αμέσως μετά ο κατασκευαστής θα είναι σε θέση να πάρει τα σωστά μέτρα για τα κουφώματα και να σας παραδώσει την τελική του προσφορά. Επειδή όμως τα κουφώματα θα μπουν στο τέλος των οικοδομικών εργασιών ίσως πριν τα βαψίματα για να «κλείσετε» την τιμή θα πρέπει να καταβάλετε μία προκαταβολή περίπου το 1/3 του όλου προϋπολογισμού, για να μπορέσει και ο κατασκευαστής να προμηθευτεί τα απαιτούμενα αλουμίνια και να προφυλαχθείτε και οι δύο από τυχόν ανατίμηση των υλικών μέχρι να έρθει η στιγμή της τοποθέτησης. Φυσικά, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και να υπογραφεί μεταξύ σας ένα συμφωνητικό.

Θα πρέπει να έχετε αποφασίσει για το χρώμα και θα πρέπει να επιμείνετε να σας τοποθετήσει αξιόπιστα και πιστοποιημένα εξαρτήματα, τουλάχιστον αυτά που επηρεάζουν μακροχρόνια την καλή λειτουργία του κουφώματος, όπως λάστιχα στεγανοποίησης, ράουλα, σπανιολέτες, μεντεσέδες, κλειδαριές κλπ. Για τις περιοχές από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω και όπου αλλού υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες τον Χειμώνα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται θερμομονωτικά κουφώματα και πάντα σε όλες τις περιπτώσεις τα υαλοστάσια θα πρέπει να είναι από διπλά κρύσταλλα.

Μπορείτε να απαιτήσετε να χρησιμοποιήσει ο κατασκευαστής κάποιο επώνυμο σύστημα αλουμινίου ήδη τώρα διαφημίζονται πάρα πολλά στη τηλεόραση, στα γήπεδα και στα έντυπα αλλά θα πρέπει να γνωρίζεται ότι γενικά όλα τα συστήματα κουφωμάτων της ελληνικής αγοράς για να αποδώσουν αυτά που σας υπόσχονται, εξαρτάται μόνο από την διάθεση αλλά και την δυνατότητα του κατασκευαστή να εφαρμόσει πιστά τις προδιαγεγραμμένες μεθόδους κατασκευής και τοποθέτησης και χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα και σωστά από ποιοτικής συμπεριφοράς εξαρτήματα.

Για την αποτελεσματική χρήση και λειτουργικότητα των κουφωμάτων σας, θα πρέπει εκ των προτέρων να αποφασιστούν τα ιδανικά ανοίγματα. Αφού πρώτα έχετε καταλήξει στον τύπο των κουφωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει – πάντα σε συνεργασία με τον μηχανικό σας – να καθορίσετε και τις διαστάσεις των απαιτούμενων ανοιγμάτων που θα ληφθούν υπόψη κατά την διάρκεια των χτισιμάτων. Με τον όρο «άνοιγμα», εννοούμε το χώρο που θα τοποθετηθεί το κούφωμα και οι διαστάσεις προτείνονται χωρίς να έχει γίνει η διαμόρφωση και η τοποθέτηση των μαρμάρων (κατωκασίων).

α) Ύψος: Εδώ, επειδή παρουσιάζονται τα περισσότερα προβλήματα, θα πρέπει να δοθεί πολύ προσοχή. Για να μην γίνουν τα κουφώματα «κοντά» θα πρέπει το ελάχιστο ύψος στην κατασκευή να είναι:

Κουφώματα με ρολά: για παράθυρα 150 εκατοστά, για πόρτες 240 εκατοστά.

Κουφώματα με παντζούρια: για παράθυρα 135 εκατοστά, για πόρτες 230 εκατοστά.

Κουφώματα τοξωτά: για παράθυρα 145 εκατοστά, για πόρτες 265 εκατοστά.

β) Πλάτος: Σαν ελάχιστες διαστάσεις για το πλάτος των κουφωμάτων προτείνονται:

Πόρτες ανοιγόμενες: μονόφυλλες 85 εκατοστά, δίφυλλες 135 εκατοστά.

Πόρτες συρόμενες χωνευτές στο τοίχο: μονόφυλλες 100 εκατοστά, δίφυλλες 140 εκατοστά.

Πόρτες επάλληλες: 150 εκατοστά.

Παράθυρα ανοιγόμενα: μονόφυλλα 60 εκατοστά, δίφυλλα 125 εκατοστά.

Παράθυρα συρόμενα χωνευτά: μονόφυλλα 90 εκατοστά, δίφυλλα 130 εκατοστά.

Παράθυρα επάλληλα: 135 εκατοστά.

Κεντρική είσοδος: 110 εκατοστά, ή 140 εκατοστά αν επιθυμείτε δίπλα της να υπάρχει σταθερό.

Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το πλάτος των ανοιγμάτων, όταν πρόκειται για ανοιγόμενα κουφώματα. Αν επιλέξετε διαστάσεις μεγαλύτερες από τις προτεινόμενες για να έχετε περισσότερο φως στον χώρο σας, αυτό ίσως σας δημιουργήσει προβλήματα λειτουργικότητας και χρηστικότητας των φύλλων των κουφωμάτων κατά το άνοιγμά τους. Το πρόβλημα αυτό φυσικά δεν εμφανίζεται στα συρόμενα κουφώματα.

Αν επιλέξετε συρόμενα χωνευτά στον τοίχο κουφώματα, θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον κατασκευαστή του κουφώματος για τον χώρο που θα αφήσει ο χτίστης και οποίος ποικίλει από 14-19 εκατοστά, αναλόγως αν θα χρησιμοποιήσετε αντικωνωπική προστασία ή όχι.